Fédération Européenne des Cités Napoléonienne

Gehe zu Navigation | Content | Language

Destination Napoleon en Croatie

 

We are pleased to inform you that following our first webinar for our Croatian cities and partners, our initiative has received a remarkable response in the media, local and national.

Radio stations, TV channels and print media have given us coverage and a presence that we particularly appreciate. We thank all these media and give them an appointment very soon for the implementation of many concrete actions which will strengthen the deployment in the field of our Cultural itinerary certified by the Council of Europe "Destination Napoleon".


Novosti  >  Započela serija webinara Kulturne rute Vijeća Europe "Destinacija Napoleon"

26.5.2020. - Kulturna ruta Vijeća Europe Destinacija Napoleon pokrenula je seriju webinara o ruti koja je prisutna u trinaest europskih zemalja među kojima je Republika Hrvatska ravnopravni član od 2015. godine.

Ciklus webinara započeo je s Hrvatskom i glavnom temom razvoj Kulturne rute Destinacija Napoleon u Republici Hrvatskoj s ciljem predstavljanja itinerara i projekata, rada s privatnim članovima, suradnje s europskim institucijama kao što su Vijeće Europe, Europska komisija i nacionalne institucije te modaliteta i mogućnosti financiranja.

Video razgovor predvodili su Charles Bonaparte, predsjednik Kulturne rute Destination Napoleon, Eleonora Berti sa Sveučilišta Bolonga te manadžer rute Jacques Mattei.

Ulogu, obaveze i aktivnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske u programu Kulturne rute Vijeća Europe predstavila je Tatjana Horvatić te iznijela pregled ruta koje prolaze Hrvatskom, a koje do sada broje ukupno jedanaest ruta. Iz Hrvatske su sudjelovali i Mislav Kovač ispred Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, Josip Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti, Kristina Nuić Prka iz Udruge turističkih vodiča, novinar Goran Milić, Gerar de Negri, ekpert za Napoleonsko razdoblje, koordinatorica rute za Hrvatsku Dubravka Davidović te predstavnici šest gradova i općina: Orebića, Brela, Milne, Malog Lošinja, Petrinje i Klisa kao hrvatskih članova Europske federacije napoleonskih gradova.

Federacija je osnovana u Ajacciou (Francuska) 2004. godine i broji više od 60 članova - gradova diljem Europe koji su ujedno i članovi kulturne rute certificirane pri Vijeću Europe u koordinaciji Europskog instituta za kulturne rute 2015. godine.

DESTINACIJA NAPOLEON Biciklom po Pelješcu

Na online konferenciji Europske federacije napoleonskih gradova sudjelovali su i predstavnici Orebića, Brela, Milne, Malog Lošinja, Petrinje i Klisa, hrvatskih članova Europske federacije. Cilj konferencije je Razmjena znanja i iskustava s posebnim naglaskom na brendiranje te prijavu na projekte Europske Unije bili su cilj konferencije kojoj su prisustvovali Charles Bonaparte, predsjednik Kulturne rute Destination Napoleon inače praunuk slavnog vojskovođe Napoleona Bonapartea, Eleonora Berti sa Sveučilišta Bolonga te manager rute Jacques Mattei.NAPOLEON Biciklom po Pelješcu

Brela i druge hrvatske općine uključile se u Europsku rutu ‘Napoleonove destinacije‘, koja broji oko 60 gradova, institucija, sveučilišta, muzeja

Nekoliko hrvatskih lokaliteta uključilo se u Europsku rutu “Napoleonove destinacije”, koja broji oko 60 gradova, institucija, sveučilišta, muzeja, a bavi se promoviranjem baštine iz doba Napoleona i njezinim utjecajem na današnje moderno društvo.

Čelnik i pokretač te udruge ispred Vijeća Europe je potomak francuskog cara, njegov prapranećak Charles Bonaparte. On je zapravo prapraunuk Jérômea Bonapartea, najmlađeg Napoleonova brata.

Budući da je Charlesov dolazak u Hrvatsku onemogućen zbog pandemije, ovih dana s njim je održan sastanak preko interneta na kojemu su sudjelovali i predstavnici hrvatskih gradova i općina te institucija koje su uključene u promoviranje kulturnih i turističkih destinacija.

Odnedavno su se i Brela uključila u Napoleonovu rutu, i to svojom Francuskom cestom na Biokovu, koja je iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća. Građena je od 1810. do 1811., a projektirao ju je arhitekt Frane Zavoreo.

- To je vrlo značajno za Brela, jer se radi o certificiranoj kulturnoj ruti koja će se sve više razvijati i postati prepoznatljiva. Na ovaj način dobili smo mogućnost dodatne promocije kroz kulturni turizam, vezan uz ime Napoleon, koji je jedna od najpoznatijih povijesnih osoba. Kao što je na webinaru rečeno - “Napoleon je marketing”, kaže Valentina Vitković, direktorica Turističke zajednice Brela.